zondag 15 december 2013

ONDERZOEKERS ZIEN OVERDIAGNOSE ADHD

Het aantal gevallen van ADHD is in de afgelopen jaren substantieel toegenomen. Het aantal recepten voor medicatie tegen ADHD is voor kinderen verdubbeld en voor volwassenen verviervoudigd. Onderzoekers vrezen dat de diagnose ADHD te makkelijk wordt gesteld. Dat meldt Artsennet.
Verdubbeling
De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het novembernummer van het British Medical Journal. Zij zien in meerdere landen een toename van het aantal mensen dat de diagnose ADHD krijgt. In Nederland blijkt het aantal gevallen van ADHD in de periode tussen 1997 en 2007 te zijn verdubbeld. Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak voor deze toename onder andere in de steeds breder wordende definitie van ADHD in opeenvolgende edities van de DSM, en de angst voor onderdiagnose. Ook stellen de onderzoekers dat de meerderheid van de criteria, waarmee ADHD wordt vastgesteld, subjectief is.
Overdiagnose
Overdiagnose kost niet alleen veel geld, maar kan volgens de onderzoekers ook leiden tot onnodige bijwerkingen bij kinderen die medicatie krijgen. Daarnaast kan een diagnose leiden tot stigmatisering: voor kinderen met het label ADHD liggen de onderwijsverwachtingen bij leraren en ouders lager. Dit heeft gevolgen voor het zelfbeeld van kinderen met de diagnose ADHD.
Stappenplan
De onderzoekers pleiten daarom voor een conservatieve diagnosestelling. Een stappenplan met minimale interventie en waarin het noemen van de term ADHD zo lang mogelijk wordt uitgesteld zou daarbij moeten helpen. Volgens de onderzoekers is het beter om te spreken van concentratieproblemen, rusteloosheid en gedragsmoeilijkheden. Hiermee kunnen onnodige diagnoses worden voorkomen zonder daarmee het risico op onderdiagnose te vergroten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com