zaterdag 12 mei 2012

Maak je ook druk om verslaving bij ADHD!

Iedereen kent wel iemand met ADHD of verslavingsproblemen. ADHD is de meest voorkomende stoornis bij kinderen en jongeren en ook verslaving treft heel veel mensen. Wat blijkt: er is een relatie tussen beiden. Samen met experts van over de hele wereld hebben we onderzoek gedaan waaruit dit geconcludeerd wordt. Deze relatie en dit probleem gaan heel veel mensen aan.
Het mooie is: we kunnen er wat aan doen.

Ik heb 13 jaar als psychiatrisch verpleegkundige in de verslavingszorg gewerkt. Toen kreeg ik de kans om op een geweldige plek onderzoek te doen naar het verband tussen ADHD en Verslaving. Zo kwam ik erachter dat er een belangrijke relatie is tussen ADHD en verslaving. Ik heb ook gezien hoe patiënten en hulpverleners keihard werken om controle over hun verslaving, en dat dat ook kan lukken! 

En ik vind het hoog tijd dat dat meer mensen lukt.
Zoals ik al zei is er een relatie tussen ADHD en Verslaving. Samen met experts van over de hele wereld hebben we onderzoek gedaan waaruit dit geconcludeerd wordt. En dat betekent nogal wat.

In Nederland zijn naar schatting 350.000 patiënten met ADHD, dat is ongeveer 2% van de bevolking. Elk jaar melden zich bij de Nederlandse verslavingszorg 50.000 mensen, van wie ongeveer de helft verslaafd is aan alcohol en de andere helft aan drugs. Het blijkt dat van hen meer dan 20% ADHD heeft of als kind ADHD had.

Ik vind dat er bij kinderen met ADHD kansen liggen om verslaving te voorkomen. Om die kansen te grijpen ben ik de ICASA Foundation gestart. De ICASA Foundation is een groot netwerk van deskundigen uit de hele wereld. Samen zoeken we naar de antwoorden op vragen als:
  • Hoe komt het dat het ene kind met ADHD geen verslavingsproblemen krijgt en het andere kind wel? 
  • Hoe kunnen we er voor zorgen dat minder kinderen met ADHD uiteindelijk verslavingsproblemen krijgen? 
  • Hoe kunnen we verslaafden met ADHD het beste behandelen? 
Om deze vragen te beantwoorden hebben we een onderzoek opgestart. En dat sloeg enorm aan; al 15 landen doen mee. Het eerste deel van het onderzoek is afgerond. We hebben stapels en stapels gegevens uit al die landen binnen – uniek in het wetenschappelijke onderzoek naar ADHD en verslaving - en zijn die gegevens NU aan het verwerken.

Stel je voor dat we er in 10 jaar tijd in slagen om de ontwikkeling van verslaving bij ADHD-ers met 50% terug te dringen. Dan hebben we op termijn maar liefst 10% verslaafden minder! Minder verslaving leidt tot minder ontwrichting en verbetering van de kwaliteit van leven; Minder verslaving leidt tot minder criminaliteit en geweld; Minder verslaving leidt tot minder kosten voor de maatschappij.

Doe mee en help Verslaving bij ADHD de wereld uit!

ICASA
ICASA staat voor: International Collaboration on ADHD and Substance Abuse. De ICASA Foundation is een onafhankelijke stichting, waarin een groep internationale experts op dit onderwerp samenwerkt. Die samenwerking is ontstaan, niet omdat er geld beschikbaar was voor onderzoek, maar vanuit passie voor het onderwerp. Binnen ICASA wordt de noodzaak gevoeld om de puzzel rondom de samenhang tussen ADHD en verslaving, op te lossen.

Geurt van de Glind kent zowel ADHD als verslaving, als professional, maar ook (zoals vrijwel iedereen) in zijn nabije kring van familie/vrienden. Hij zoekt naar antwoorden op vragen. Verslaving bij ADHD: uitzoeken hoe het zit, en uitzoeken wat er aan gedaan kan worden! Vanuit die drive heeft hij de ICASA Foundation opgericht.

Lees voor meer achtergrond informatie over het onderzoek een recent artikel uit tijdschrift Folia.

Antwoord op veel gestelde vragen.


Overgenomen van: www.icasa-crowdfunding.org

1 opmerking:

  1. Geweldig dat jullie de actie hier aandacht geven. Verzoek aan alle lezers: Doe mee, informeer je netwerk, gebruik Twitter (#maakjedruk), Facebook, e-mail. Bel je ouders/kinderen/vrienden/buren/collega's om te doneren, en verder te verspreiden!
    Veel dank, Geurt van de Glind

    BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in Bol.com