maandag 14 januari 2013

Patrick Kicken: Ik heb ADHD

AMSTERDAM - door Vanessa Bontje

Jarenlang zat Veronica-dj Patrick Kicken (36) in zak en as en nu is eindelijk ontdekt wat hem ’mankeert’.

"Na intensief onderzoek is vastgesteld dat ik ADHD heb, daartegen slik ik nu medicijnen", vertelt de radiomaker. "Als ik dat dertig jaar geleden had geweten, had ik niet zoveel brokken hoeven maken."

"Eindelijk is de chaos in mijn hoofd weg", herademt Patrick. "Ik slik nu Concerta, zeg maar de Ritalin - dat kinderen vaak krijgen voorgeschreven – voor volwassenen. Het is een grote opluchting voor me dat het beestje eindelijk een naampje heeft.

"Ik heb me echt zo lang zo rot gevoeld. Met mij was het een beetje het verhaal dat ik alles tegelijkertijd wilde doen, maar uiteindelijk niets afmaakte. Zo lang als ik in vervoering was van een idee – en dat duurde dan ongeveer één dag – ging ik ervoor. Maar daarna verloor ik al gauw mijn interesse. Kijk maar eens op internet als je mijn naam intoetst op een zoekmachine. Dan komen er ik weet niet wat voor initiatieven naar boven. Ik wilde altijd alles liever gisteren dan vandaag voor mekaar hebben."

"Wat in feite gebeurt is dat ik te weinig dopamine aanmaak", legt Patrick uit. "Daardoor ga je zelf de grens opzoeken: zo laat vertrekken dat je wel moet scheuren met je auto om op tijd te komen. Of steeds heel impulsief allerlei projecten bedenken zodat je maar bezig blijft. Uiteindelijk is de ruis in je hoofd niet meer te overzien en klap je in elkaar. Dat is mij ook gebeurd."

"Dat de diagnose ADHD er nu pas uit is gekomen, terwijl ik midden dertig ben, dank ik aan mijn werkgever. Zij hebben me vanaf het moment dat ik een paar jaar terug een burn-out kreeg, gesteund. Steeds weer als ik rust nodig had, kreeg ik daarvoor de ruimte. Maar het vreemde was dat het vervelende gevoel keer op keer terugkwam. Vanuit Veronica werd geopperd me te laten onderzoeken door een specialist op dat gebied in Amersfoort. Hij stelde al gauw vast dat ik ADHD heb."

Patrick praat gemakkelijk over zijn diagnose. "Ik denk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen. Neem kok Pierre Wind of schrijver Bart Chabot. Die praten er ook gewoon over. Ik heb me door mijn arts laten vertellen dat maar liefst zestig procent van de burn outs die vandaag worden vastgesteld een link hebben met ADHD of ADD. Nou, dat is nogal wat. Voor mij was in één klap verklaard waarom het met mij op school niet zo wilde lukken. Gelukkig ben ik goed terecht gekomen. En daarom wil ik er ook ruchtbaarheid aangeven. Binnenkort hoop ik samen met Charly Luske, met wie ik goed contact heb, een radio uitzending over het onderwerp maken. Toen hij hoorde wat de bevindingen van de dokter waren, riep hij meteen: o dat verbaast me niets. Hij had al in de gaten wat ik had omdat ik dagelijks tientallen tweets eruit knalde. Grappig dat hij het eerder doorhad dan ikzelf…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com