woensdag 14 december 2011

ADHD en Mindfulness - zo goed als je kunt

Deze op Mindfulness gebaseerde training voor volwassenen met AD(H)D is een vooral op praktische opdrachten, lichaamsoefeningen en meditatie gebaseerde training.

De oefeningen zijn gericht op het verkrijgen en verbeteren van dagelijkse structuur, concentratie en aandacht.

Het sturen van de aandacht en het mentaal aannemen van een open, onderzoekende en oordeelsvrije houding vormen de basis van Mindfulness.

Het boek beschrijft een vooral op praktische opdrachten, lichaamsoefeningen en meditatie gebaseerde training. De oefeningen zijn gericht op het verkrijgen en verbeteren van concentratie. Het sturen van de aandacht en het aannemen van een open, onderzoekende en oordeelvrije houding vormen de basis van Mindfulness.

Downloaden oefeningen:
http://www.sendspace.com/file/xw2vjt

Mindfulness beoefenen is actief en onderzoekend waarnemen, oordeelsvrij, niet gericht op het negeren, vasthouden, veranderen of wegwerken van lichamelijke sensaties, gedachten of gevoelens. De houding is open en vriendelijk, tegelijkertijd ontspannen en alert. De ruimte die daardoor ontstaat geeft je de vrijheid om te kiezen en te antwoorden. Er treedt een verschuiving van perspectief op in de waarneming van 1e naar 3e persoon waardoor je loskomt van het zijn van een brij van gedachten en gevoelens.

Het waarnemen zonder te reageren op impulsen tijdens de meditatieoefening kan worden gezien als een gedragstherapeutische oefening, zoals het blootstellen van iemand aan dat waar hij angstig van wordt, zoals bijvoorbeeld spinnen of hoogte. De oefeningen komen voort uit en zijn gericht op concentratie, waarnemen en bewustwording.

Concentratie vraagt energie en dus zullen je motivatie en interesse hiervoor de brandstof moeten vormen. De training kan de kernsymptomen van ADHD niet doen verdwijnen maar misschien wel laten verbleken als je kunt gaan ervaren dat je, door acceptatie, meer grip krijgt op je klachten en de keten van reacties op ervaringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com