dinsdag 28 februari 2012

BROODJE AAP

Door: Suzan Otten-Pablos

Dochterlief is zeven en van de sterke verhalen. Ze vertelt dan: "Later word ik net zo rijk en gierig als Oom Dagobert. Dan verdien ik gewoon mijn eerste geluksdubbeltje en hoef ik nooit meer te werken. Dan kan ik gaan zwemmen in mijn geld, hoef ik geen belasting te betalen en woon ik in een hele grote villa. Met een butler natuurlijk. Want de butler moet met muntenpoets mijn munten poetsen."

Deze verhalen van dochter vind ik briljant. Ze zijn namelijk heerlijk onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig en daarom grappig en ontroerend. Want als ik aan dochter vraag hoe ze het eerste geluksdubbeltje denkt te gaan verdienen, zegt ze doodleuk: "Dat weet ik niet. Daar kan ik pas antwoord op geven als ik acht ben, mama."

Zo anders is het met broodje aap verhalen. Deze onzinnige verhalen zijn inhoudelijk ook onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig, maar hebben niets te maken met kinderlijke fantasie en onschuld. Deze verhalen worden namelijk moedwillig door grote mensen verzonnen en de wereld in geholpen om leed te veroorzaken. Broodje aap verhalen verspreiden zich altijd als een lopend vuurtje en daarom zullen mensen deze onzin ook vanzelf snel echt gaan geloven. Zelfs als deze verhalen wetenschappelijk worden ontkracht. Zo werkt dat.

Ook over ADHD zijn er helaas veel broodje aap verhalen bedacht. Door middel van sensationele en bizarre uitspraken en door het verspreiden van pseudowetenschap wordt er ingespeeld op de angsten en vooroordelen van mensen. En dat is heel triest en gevaarlijk. Want de vooroordelen over ADHD die door deze verhalen ontstaan, veroorzaken meningen die niet zijn gebaseerd op feiten. Mensen zullen hierdoor niet uitzoeken hoe dingen werkelijk in elkaar zitten en mogelijk van behandeling afzien.

Zo circuleert bijvoorbeeld het verhaal dat discipline en opvoeding bij ADHD veel beter werken dan pillen. Met andere woorden; je bent een slechte ouder als je pillen geeft aan je kind. Of; ADHD bestaat niet en wordt veroorzaakt door gebrek aan discipline en opvoeding.

Deze onzinnige uitspraak is gebaseerd op gebakken lucht en even waar als de opmerking dat de aarde vierkant is. Want je bent helemaal geen waardeloze ouder als je pillen geeft aan je kind. En ADHD wordt natuurlijk ook niet veroorzaakt door gebrek aan discipline en opvoeding. ADHD is een neurobiologische, erfelijke stoornis. En als ADHD niet wordt behandeld kan er zelfs heel veel onnodige gevolgschade bijkomen.

De broodje aap verhalen over ADHD kunnen dus negatieve gevolgen hebben, omdat de vooroordelen die hierdoor ontstaan niet overeenkomen met de werkelijkheid. En daarbij maakt iemand zich, door mensen met ADHD op basis van vooroordelen te behandelen en achter te stellen, ook nog eens schuldig aan discriminatie. Want discriminatie is simpelweg een uiting van onverdraagzaamheid, waarbij vooroordelen worden omgezet in daden.

Mensen die stellen dat ADHD een modeverschijnsel is en spreken van overbodige medicalisering hebben bovendien een dubbele moraal en meten met twee maten. Want dan moeten ze iemand met slechte ogen ook geen bril geven. Iemand die niet goed kan horen geen gehoorapparaat
en iemand die niet kan lopen geen rolstoel. Dan moet niemand zeuren en gewoon overal aan meedoen. En wel een beetje snel graag, want dat hoort zo.

Deze simpele manier van redeneren is natuurlijk ongelofelijk kortzichtig en dom. Want zelfs met een heel klein beetje logica zou je kunnen weten dat het in de praktijk niet zo werkt. En dat het hypocriet is om jezelf meer levenskwaliteit en geluk te gunnen dan een ander.

En daarom moeten de broodje aap verhalen over ADHD de wereld uit. Maar de vooroordelen over ADHD zijn hardnekkig en daarom is het lastig om van deze vooroordelen af te komen. Maar onmogelijk is het niet. We moeten gewoon niet langer recht praten wat krom is en de behandeling van ADHD overlaten aan deskundigen. En dat zijn mensen die helemaal niet houden van broodjes aap, maar mensen die houden van broodjes gezond verstand.

http://www.adhdnetwerk.nl/ADHD.aspx?id=549&idblog=41

3 opmerkingen:

 1. Zo moeder zo dochter? geld geld geld!. Laat kerngezonde kinderen maar pillen slikken (jaja omdat de psychiatrie broodjes aap verkoopt, want er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat ADHD een hersen deffect is en als dat wel zo is dan wil ik wel eens weten waar ....) geld geld geld!, want met de verkoop van pillen en het onerdrukken van gedrag wat leraren vaak lastig vinden aan kinderen (maar waardoor kinderen zichzelf niet meer zijn en hun spontaniteit en creativitiet kwijt raken) verdiennen we geld geld geld! Ik ben het er helemaal mee eens dat de broodje aap verhalen over ADHD de wereld uit moeten! Helaas zijn er een hoop mensen die uit zijn op geld en zichzelf wetenschappers noemen die broodjes aap aan de toonbank blijven verkopen. Dit doen ze aan mensen die zo goedgelovig zijn dat ze geen bewijs nodig hebben, maar dat de naam en status van de "professional" al genoeg is voor ze. Heerlijke broodjes aap die smaken naar onderdrukking van de meest creatieve en out of box denkende mensen en kinderen die er zijn........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het bijna schokkend te lezen dat u suggereert dat er wordt ingespeeld op de angsten en vooroordelen van mensen. En dat het heel triest en gevaarlijk is.
  Ik ben namelijk van mening dat men juist nog meer ertoe aanzet uit te gaan zoeken hoe dingen werkelijk in elkaar zitten. Want de vastberadenheid van de ADHD’ers, hun brede perspectief en het zeer makkelijk vinden van oplossingen, geeft aan dat ze juist niet zomaar iets aan nemen. In hun out of the box denken en hun bevlogenheid, zijn juist de omgeving of inderdaad de “opvoeders” een groter probleem! Want waar is het eerste punt van behandeling nodig op het moment dat een kind wordt gediagnosticeerd met ADHD? Juist!! Bij de opvoeders!
  Wat inhoud dat duidelijkheid en structuur een essentieel punt is voor een ADHDer! Waardoor ook de intensiteit wordt verergerd door gebrek aan discipline en opvoeding!
  En kind wat wordt geboren met ADHD bezit een tal van fantastische eigenschappen, die met de juiste begeleiding en positieve simulering, helemaal niet storend hoeft te zijn. En er helemaal geen pillen nodig zijn! Het zou kunnen dat op een latere leeftijd het kind (tiener/puber) de concentratie zo storend is voor zijn “eigen” prestaties op school, waardoor het kind interpreteert, en dan inderdaad een “pil” effectief zou kunnen zijn. Dit houd niet in dat je van heel jongs af aan het kind moet volstoppen met pillen! Want juist dan gaat het kind zelf niet meer uitzoeken hoe de wereld in elkaar zit!
  Want laten we niet vergeten dat juist de ADHDers op deze aarde, de meest creatieve/vindingrijke/avontuurlijke/empatische en enthousiaste mensen op de aarde zijn! Die we juist niet op jonge leeftijd moeten afvlakken en proberen de wringen in de noemer “normaal”. Want een ADHDer is niet “normaal”, wordt niet “normaal” en wil al helemaal niet “normaal” zijn! En laten nou net de opvoeders essentieel zijn, die stimulans voor deze “niet normale” fantastische eigenschappen van hun ADHD kind moeten bieden. Om met hun fantastische eigenschappen juist het beste en “andere” uit de wereld te halen wat de “normale” mensen helemaal niet lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. laten we vooral niets rechts praten aan de fantastische eigenschappen van een ADHDer. Wees trots op de onwijs mooie ideeën van uw dochter, voor deze apathische wereld. En stimuleer haar eigen tocht naar het geluksmuntje! Als je ergens in geloofd lukt het! En ga dat niet afvlakken door een idiote therapie voor het kind, als ouders niet eens zien hoe fantastisch hun kind is. En inderdaad lekker niet “normaal”! wees er trots op! Alle geniale geleerden uit de geschiedenis waren immers ook allemaal ‘gediagnosticeerde’! volgens mij hebben die juist hun succes behaald zonder behandeling of pilletjes! En worden ze nu geëerd, in hun ideeën in ieder dagelijkse dag! Zonder deze fantastische ADHDers, zag de wereld er behoorlijk dom en saai uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in Bol.com