zaterdag 25 februari 2012

Van Adhd Tot Vmbo

Een Abc Van Stoornissen En Theorieen

Kinderen die het moeilijk hebben, die in hun omgeving te maken krijgen met verstoorde en verstorende relaties en situaties komen gelukkig dikwijls op de goede plek terecht. Ze krijgen te maken met docenten, groepsleiders en pleegouders die met het hart op de juiste plaats en gewapend met adequate vakkennis doen wat ze kunnen om deze kinderen te begeleiden. De problemen zijn steeds complexer en de kennis daarover breidt zich steeds uit.

Vanuit de behoefte deze kennis op een bondige en overzichtelijke manier bij te houden zijn de columns in deze bundel ontstaan.

De auteur, psycholoog en gedragswetenschapper, heeft in samenwerking met Horizon (Instituut voor Jeugdzorg en Onderwijs) een aantal van haar columns over de meest voorkomende stoornissen bij kinderen gebundeld. In eenvoudige bewoordingen beschrijft zij niet alleen 21 stoornissen, maar ook negen behandelingen en twaalf 'theorieen'.

Voorbeelden van stoornissen zijn angststoornissen, borderline persoonlijkheidsstoornis en dyslexie. Onder behandelingen vallen onder meer gedragstherapie, de verwerking van pesten op school en rouwverwerking. Als theorieen worden intelligentie- en beroepskeuzeonderzoek, medicatie en verschillende vormen van (speciaal) onderwijs genoemd.

Norma van Maaren heeft haar vakkennis en die van haar collega's zeer toegankelijk samengevat . De bundel pretendeert niet volledig te zijn, maar beschrijft en verklaart veel voorkomende begrippen en diagnoses. Het is een overzichtelijk en prettig leesbaar handvat voor al die vakmensen in de jeugdzorg.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com