zondag 25 maart 2012

De 'methode Langelaar' ofwel rennen op het schoolplein

Door: Jurriaan Kamp | Tijdschrift ODE april 2012

Toen ik op school zat, bestond ADHD nog niet. Er waren drukke kinderen die het moeilijk hadden om zich te concentreren. Ik herinner me dat meneer Langelaar van de Montessorischool wel eens een vriendje naar het schoolplein stuurde om een paar rondjes te gaan rennen. Of dat een effectief "medicijn" was, weet ik niet. Ik weet wel dat de meesten van ons best aardig terecht zijn gekomen zonder vervelende diagnoses en zware medicijnen.

Het gaat mij er niet om ADHD te bagatelliseren. Er zijn de nodige gezinnen die kampen met kinderen die niet goed kunnen functioneren. Zulke gezinnen zijn vaak blij dat de medische wetenschap een antwoord op die problemen biedt, ook al zullen ouders hun kinderen nooit graag op een permanent regime van medicijnen slikken zetten. Het echte probleem is dat die ouders vaak radeloos zijn en daarmee simpele slachtoffers voor een op winst gericht farmaceutische industrie die constant hongerig op zoek is naar nieuwe klanten en daarom klaarstaat om (soms alledaagse) symptomen en ziekteverschijnselen van nieuwe etiketten en medicijnen te voorzien.

Het goede nieuws is dat er andere en betere oplossingen bestaan. Het artikel van Hanny Roskamp op pagina 26 beschrijft het onderzoek van Lidy Pelsser. (Zie ook: deze blogpost). Dat onderzoek toont aan dat in 60 procent van de gevallen ADHD kan worden genezen via het dieet. De symptomen verdwijnen door bepaalde dingen niet te eten. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, omdat de oplossing geen algemeen dieet betreft, maar een menu dat per individu moet worden ontdekt en samengesteld. Het werk van Lidy Pelsser bevestigt andere wetenschappelijke ontdekkingen. Het nieuwe onderzoeksterrein van de epigenetica leert dat het mogelijk is om het functioneren van de cellen in het lichaam te beïnvloeden door de omgeving en voeding van de cellen te veranderen. De Amerikaanse bioloog Bruce Lipton is een voortrekker van deze nieuwe visie. Binnenkort kunt u in Ode met hem kennismaken.

Pelsser en Lipton wijzen een veel heilzamere route naar genezing dan het slikken van chemicaliën, die meestal allerlei minder gunstige bijwerkingen hebben. Die weg is veelbelovend. Als dieet 60 procent van de gevallen van ADHD kan genezen, zijn er talrijke andere mogelijkheden om de overige 40 procent te genezen. Zo blijken omega3-supplementen een gunstig effect te hebben, maar het is ook goed voorstelbaar dat concentratie-oefeningen als meditatie en yoga een genezende werking kunnen hebben. Als onderzoek naar het effect van meditatie en yoga met dezelfde inzet als het dieet-onderzoek van Pelsser zou worden gedaan, mogen we op verrassende nieuwe inzichten rekenen.

Het aprilnummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com