zaterdag 10 december 2011

Grondlegger Mindfulness op bezoek bij ADHD behandelcentrum


Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness-training, bracht zaterdag 23 april een bezoek aan het UvA Behandelcentrum voor Ouder en Kind.

Het UvA Behandelcentrum voor Ouder en Kind, dat onder leiding staat van UvA-hoogleraar Orthopedagogiek Susan Bögels, houdt zich bezig met de toepassing van en onderzoek naar mindful parenting en mindfulness voor kinderen. Een belangrijke reden voor Kabat-Zinn om eens een kijkje te nemen bij het behandelcentrum. Samen met zijn vrouw schreef hij in 1997 een boek over mindful parenting: Everyday Blessings: The Inner Work of Mindful Parenting.

Chronisch zieke en terminale patiënten
Kabat-Zinn was nog verbonden als moleculair bioloog aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, toen hij een aandachtstraining ontwikkelde voor chronisch zieke en terminale patiënten om hen te leren omgaan met stress, angst, pijn en ziekte. Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, en draait om het bewust aandacht leren geven aan wat zich op dit moment voordoet zonder te oordelen.

Hij besloot zijn carrière een draai te geven door zich volledig te richten op de toepassing van en het onderzoek naar mindfulness-trainingen. In de loop der tijd publiceerde hij diverse wetenschappelijke artikelen over de toepassing en het effect van deze trainingen, en vele boeken over de toepassing ervan.

Stress Reduction Clinic
Kabat-Zinn is in de loop der tijd uitgegroeid tot dé autoriteit op het gebied van mindfulness-training. De in 1995 door hem opgerichte Stress Reduction Clinic aan de University of Massachusetts Medical School houdt zich bezig met onderzoek en het geven van trainingen aan patiënten én professionals.

Joke Hellemans, die bij het UvA Behandelcentrum voor Ouder en Kind in dienst is als mindfullness-trainer, was een van de eerste Nederlandse professionals die werd opgeleid aan de Stress Reduction Clinic. Dit contact met Hellemans én de vele gepubliceerde artikelen van onderzoekers bij het UvA Behandelcentrum deden Kabat-Zinn besluiten om een bezoek te brengen aan het centrum.

Heartfulness
Gedurende een volle dag bekeek Kabat-Zinn video’s van trainingen en spraken Bögels en hij over de aanpak van het UvA Behandelcentrum. Hij toonde zich zeer onder de indruk. Bögels: ‘Ons mindfulness programma voor kinderen met ADHD en hun ouders, waarin kinderen en hun ouders in een parallelle kind- en oudergroep mediteren, leidt er niet alleen toe dat er iets verandert in de aandachtsprocessen van kinderen en hun ouders, maar ook dat er iets verandert in de relatie tussen ouder en kind. Kabat-Zinn zei het heel mooi: dit is niet alleen mindfulness, maar ook heartfulness.’

Bögels en Kabat-Zinn hebben gemeen dat ze allebei hardcore-wetenschappers zijn. ‘Hij vroeg ook onmiddellijk naar de objectieve aandachtsmaten en de effect sizes. Die zijn indrukwekkend – uit ons onderzoek is gebleken dat mindfulness werkt voor kinderen en pubers met ADHD. Ons programma mindful parenting heeft een onmiskenbaar effect op de psychopathologie van ouder én kind, op ouderstress en het opvoeden zelf.’

Toegevoegde waarde
Inmiddels ziet ook de klinische praktijk – van zorgverzekeraars tot professionals in de ouder- en kindzorg – de toegevoegde waarde van mindfulness-trainingen.

Vergeleken bij dat enthousiasme bleven de Nederlandse subsidiegevers voor onderzoek tot voor kort een beetje achter. 'Onderzoeksvoorstellen op dit gebied werden door ZonMw afgedaan als ‘te innovatief’. Inmiddels lijkt dat tij gelukkig ook te keren – ik heb goede hoop dat we binnenkort wat mooie subsidies binnenhalen voor ons onderzoek.’

Het bezoek van Kabat-Zinn kan daar alleen maar aan bijdragen, denkt Bögels. ‘Hier komt ongetwijfeld een meer intensieve samenwerking van tussen de onderzoekers van het UvA Behandelcentrum en het netwerk van Kabat-Zinn. Dat zorgt er dan weer voor dat ons onderzoek ook wereldwijd meer bekendheid krijgt.’

Auke Hamers van de audiovisuele dienst van Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding (POWL) maakte filmopnamen van het bezoek van Jon Kabat-Zinn aan het UvA Behandelcentrum. Hieronder is een fragment van deze opnamen te bekijken. Hamers bereidt ook een documentaire voor over mindfulness bij het UvA behandelcentrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com