vrijdag 30 december 2011

Alle honden hebben ADHD


Dit boeiende en informatieve boek benadert ADHD op een heel verfrissende manier. Op humoristische en liefdevolle wijze wordt de lezer begrip gevraagd voor kinderen die door hun ADHD anders zijn. Voor degenen die iemand met ADHD kennen, zullen veel van de fotos uit de hondenwereld zeer herkenbaar zijn.

Kathy Hoopmann won met Alle katten hebben Asperger de Moonbeam Childhood Wellness Award 2007. Ze schreef meerdere kinderenboeken, waaronder een serie die het Aspergersyndroom als thema heeft.

Wat voor het gedrag van verschillende hondenrassen kenmerkend is, vind je terug bij kinderen met hyperactief en concentratiegestoord gedrag, weergegeven in de diagnose ADHD: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

De vergelijkingen hebben betrekking op uiterlijk gedrag van mens en dier; over oorzaken wordt terecht niet gesproken. Het gedrag van kinderen met ADHD kenmerkt zich door het tekort aan aandacht die ze geven bij handelingen. Tevens is de concentratie van hun aandacht zwak en zijn ze overbeweeglijk en impulsief. Jonge en ongetrainde honden vertonen ook het impulsieve en het overactieve; bij hen is dat normaal, bij kinderen is het vaak een opvoedings- of een ontwikkelingsprobleem.

De auteur is er goed in geslaagd met minimale tekst, maar vooral door de sprekende kleurenfoto's, gedragsovereenkomsten te tonen. Daardoor wekt ze begrip op voor ADHD-kinderen.

De lezer krijgt zo een goed beeld van wat abstracte uiteenzettingen over het ADHD-gedrag aan verklaringen bieden. In dit boekje wordt het op beeldende wijze duidelijk gemaakt, een prima methode om kernsymptomen te leren onderscheiden en kennen. Het is speels en in zijn bedoeling duidelijk: begrip te wekken voor mens en dier.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com