zondag 27 mei 2012

'Handboek psychiatrie is promotie pillenindustrie' (Joop.nl)

Met het nieuw handboek psychiatrie wordt diagnostiseren natte vingerwerk. Gevolg: pillen worden sneller voorgeschreven

sitestat


Er is veel kritiek op het nieuwe handboek psychiatrie. Critici menen dat het leidt tot medicalisering van normaal gedrag. Professor klinisch psychologie Roel Verheul die meeschreef aan het boek, stapte uit de werkgroep van het handboek omdat hij het oneens was met de nieuwe lijn die werd uitgezet. In het nieuwe boek 'DSM-5' zijn de criteria te breed genomen waardoor diagnostiseren natte vingerwerk wordt. Daarnaast zijn de veranderingen in vergelijking tot de eerdere uitgave zo revolutionair dat ze nog niet wetenschappelijk getoetst zijn.

DSM-5 heeft is in het kort gezegd de bijbel voor psychische stoornissen. De belangen zijn volgens Verheul gigantisch, zegt hij in Een Vandaag. ‘Het gaat om miljarden.’ Verzekeraars vergoeden straks alleen een behandeling die is gebaseerd op diagnosen uit het boek.

Onderzoeker Laura Batstra ziet het nieuwe boek als een goudmijn voor de farmaceutische industrie. Zo legt ze uit aan de hand van de diagnose van ADHD bij kinderen. Ze vreest dat in de toekomst nog meer kinderen met de gedragsstoornis gediagnostiseerd worden en daarvoor ook medicatie krijgen, terwijl veel kinderen veel meer geholpen zijn met training van een gedragsdeskundige dan met een pilletje.

Ook zaait Een Vandaag twijfel over de integriteit van de experts die meeschreven aan het rapport. Van de meeschrijvende specialisten heeft 72 procent van de specialisten financiële relaties met pillenfabrikanten.

Verheul roept in de uitzending van Een Vandaag wetenschappers, maar ook de journalistiek op verder uit te zoeken in hoeverre mensen zich hebben laten leiden door belangen van de industrie bij het maken van de nieuwe criteria. Op Twitter reageert Verheul geërgerd dat Een Vandaag met hun strekking van het verhaal de integriteit van experts in twijfel trekt.

'Uitzending @eenvandaagsuggestief. Ik heb geen concrete signalen dat WG leden #DSM5 zich hebben laten leiden door belangen industrie'
en
'Relatie #DSM5 & #industrie: beide azen op dezelfde, schaarse topexperts. Geen reden om te twijfelen aan integriteit van experts!@eenvandaag'

Batstra vindt dat de schrijvers van DSM-5 te weinig rekening hebben gehouden met het feit dat het boek een middel is voor communicatie. De PvdA gaat naar aanleiding van de uitzending van Een Vandaag Kamervragen stellen aan minister Edith Schippers (Gezondheid).

Lees meer op Joop.nl: Psychiatrie zwaar onder invloed van farmacie

Origineel artikel op Joop.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in Bol.com